Cara Renew Lesen CIDB (Kontraktor)
Disediakan oleh: Administrator

Cara Renew Lesen CIDB Lesen CIDB (Kontraktor)

Lesen CIDB atau lebih dikenali sebagai lesen kontraktor adalah slip akuan atau sijil bagi seseorang yang ingin menjalankan dan menyiapkan kerja-kerja pembinaan. Kontraktor ini perlulah terlebih dahulu berdaftar mengikut akta pembinaan dan telah diberi mandat bagi menjalankan sesesuatu kerja berbentuk projek atau pembekalan kepada pihak yang menawarkan kerja yang dipanggil pemilik/owner/client. Mandat ini berbentuk surat tawaran atau lebih dikenali Letter Offer (L.O) di kalangan kontraktor. Surat tawaran diberikan kepada kontraktor yang memenangi sesuatu tender/sebutharga .Pemilik selalunya terdiri daripada pihak kerajaan , badan berkanun atau pihak swasta yang mahu mengadakan sesuatu kerja/projek dan memerlukan kepakaran tertentu bagi melaksanakannya. Bagi tujuan ini pemilik akan mengeluarkan tender/sebutharga dan memanggil kontraktor-kontraktor yang berminat untuk mendapatkan tender tersebut. Namun begitu, untuk memenangi sesuatu tender, kontraktor perlulah memastikan lesen CIDB masih aktif. Sekiranya lesen CIDB kontraktor anda telah tamat tempoh, anda boleh rujuk cara renew lesen CIDB (kontraktor) seperti di bawah:

Cara renew lesen CIDB (Kontraktor)

LANGKAH 1: LAYARI IBINA

Anda perlu melayari laman web ibina.com.my. Klik pada bahagian LESEN KONTRAKTOR CIDB.

Langkah 1 : Layari iBINA

LANGKAH 2: JENIS PERMOHONAN

Klik pada butang Daftar Baru / Pembaharuan CIDB (Kontraktor Tempatan)

Langkah2

LANGKAH 3: ISI BORANG PERMOHONAN

Sila isikan butiran maklumat syarikat dan pemohon yang tepat pada borang permohonan yang telah disediakan supaya pihak kami dapat menghubungi anda.

Langkah3

LANGKAH 4: HANTAR PERMOHONAN

Selepas anda mengisi maklumat anda di borang permohonan, anda hanya perlu klik pada kotak ” Saya bersetuju dengan terma & syarat”  dan seterusnya klik “Hantar Permohonan“. Pihak iBINA akan menghubungi anda dalam masa 24 jam.

LANGKAH 4

Rumusan

Senang bukan? Hanya dengan 4 langkah anda boleh renew lesen CIDB anda. Permohonan hanya mengambil masa 7-14 hari bekerja dan anda akan menerima lesen anda melalui emel yang telah diisi semasa membuat permohonan. Tunggu apa lagi? Renew dan daftar lesen CIDB anda di iBINA sekarang. Dapatkan harga promosi dengan klik butang Whatsapp di bawah

Whatsapp Kami Sekarang

APA ITU MATA CCD

4 Comments

 1. Soon Eng Hoo

  Syarikat kami ada buat pemohonan pembahuruan dalam bulan May 21, sekarang dapat krusus hadiran mata yang cukup untuk G1. Sila beritahu langkah selanjutnya. No. Pendaftaran:1970812-PP042000
  Syarikat Soonly Trading

  Reply
  • Administrator

   Untuk bantuan, sila hubungi atau whatsapp kami pada talian 01116107119 untuk pihak kami bantu anda melengkapkan permohonan lesen CIDB anda.

   Reply
 2. Adnan bin Shamsudin

  Saya bercita2 ingin jadi kontraktor yang berjaya. Tapi modal tak banyak. Bolehkah saya belajar melalui langkah pertama dan seterus nya apa perlu saya lakukan

  Reply
  • Administrator

   Hi untuk menjadi kontraktor anda perlu ada syarikat sendiri dan modal paling minima RM5000. Anda juga boleh menyertai mana-mana kursus anjuran CIDB untuk tambahakan ilmu binaan.

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

44 − = 41

Artikel Lain

KONTRAKTOR ASING

KONTRAKTOR ASING

Tahukah anda? Bermula pada 1 Februari 2023, CIDB telah membuat penstrukturan semula bagi...

APA ITU MATA CCD

APA ITU MATA CCD

APA ITU MATA CCD Tahukah anda? CCD telah dikuatkuasakan secara rasminya pada 1 Januari 2010 dan...

Nak kami uruskan lesen kontraktor & pembaharuan Kad Personel Binaan (Kad Hijau) CIDB anda?

× Boleh kami bantu anda?